Τετάρτη 26 Μαρτίου 2008

ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Φαντάζεστε την εικόνα ενός φοιτητή που θα περιφέρεται ανάμεσα στους πάγκους της Διονυσίου Αρεοπαγίτου ,με μια λίστα συγγραμμάτων στο χέρι ,ψάχνοντας για κάποιο βιβλίο του Μπαλτά ή του Μπήτρου και παρακαλώντας για έκπτωση? Ανέκδοτο ή σενάριο επιστημονικής φαντασίας? Δυστυχώς ,τίποτα από τα δύο…
Και να πως ο περιβόητος νόμος πλαίσιο μπαίνει πλέον στη ζωή μας!!! Μετά από δυο χρόνια επαναλαμβανόμενης χυλόπιτας και αλλεπάλληλων νικών της ακαδημαϊκής κοινότητας απέναντι στις ‘’μεταρρυθμιστικές’’ ορέξεις της Νέας Δημοκρατίας ,η κυβέρνηση ,ως άλλη Ιουλιέττα ρίχνει τα μαλλιά της από το μπαλκόνι της Ρηγίλλης προκειμένου ο Νόμος Πλαίσιο να μπει από το παράθυρο. Πως? Μέσω των Γενικών Συνελεύσεων των επιμέρους τμημάτων.
Τέρμα τα αστεία όμως ,γιατί τα πράγματα είναι σοβαρά .Ειδικά στο πανεπιστήμιό μας. Η αρχή έγινε με μια εγκύκλιο του γνωστού-αγνώστου Υπουργείου για κατάργηση της χορήγησης όσων συγγραμμάτων θεωρούνται ακριβά-αλήθεια ,πως μπορείς να υπολογίσεις την αξία ενός βιβλίου?
Ο νέος νόμος προβλέπει τη δωρεάν διανομή ενός και μόνο συγγράμματος-φτηνού εννοείται- από μια λίστα τριών προεπιλεγμένων από τον καθηγητή ,τα οποία θα καλύπτουν την ίδια ύλη. Οι άμεσα ενδιαφερόμενοι για κάποιο άλλο εκ των τριών θα πρέπει να το πληρώσουν από την τσέπη τους. Το ίδιο ισχύει και για οποιοδήποτε άλλο βιβλίο ενδεχομένως χρειαστεί ο φοιτητής όπως βιβλίο ασκήσεων ή ακόμα και δεύτερο σύγγραμμα λόγω του μεγέθους της ύλης. Επιπλέον δεν επιτρέπεται η δωρεάν διανομή περισσότερων βιβλίων από τα μαθήματα που χρωστάει κάποιος για το πτυχίο. Παράδειγμα των επιπτώσεων του τελευταίου μέτρου είναι το τμήμα Οικονομικών Επιστημών όπου οι θέλοντες να απαλλαγούν από ένα χαμηλό βαθμό σε μάθημα επιλογής δηλώνοντας κάποιο άλλο στη θέση του, δεν θα μπορούν πλέον πρακτικά να το κάνουν καθώς δε θα δικαιούνται το ανάλογο βιβλίο.
.Όλα τα παραπάνω επιχειρείται να περάσουν ως επιμέρους διατάξεις ,μέσω των Γ.Σ (πολλές φορές παρά την απουσία τους από την ημερήσια διάταξη) με την πλήρη ανοχή, συναίνεση και υποστήριξη της ΔΑΠ! Σειρά έχουν η αξιολόγηση ,ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας ,οι πιστωτικές μονάδες ,ο περιορισμός του ασύλου και η εν τέλει μετατροπή του Δημοσίου Πανεπιστημίου σε ιδιωτική επιχείρηση.
Η θέση της ΑΡΕΝΑ είναι αδιαπραγμάτευτη! Δεν πρόκειται ποτέ να συναινέσουμε στην εφαρμογή οποιασδήποτε διάταξης που αντιβαίνει στο δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα του παν/μίου .Δεν θα επιτρέψουμε την είσοδο του νόμου-πλαισίου από την κλειδαρότρυπα και κάθε τέτοια προσπάθεια θα μας βρει απέναντί της! Απαιτούμε τη ΔΩΡΕΑΝ διανομή ΟΛΩΝ των συγγραμμάτων από τη ΒΙΒΛΙΟΔΙΑΝΟΜΗ ,μακριά από μίζες, εκδοτικά συμφέροντα και αρπαχτές καθηγητών (μην κοκκινίζετε…συμβαίνουν και στις καλύτερες οικογένειες)!
Δε θα αφήσουμε, όλα όσα κερδίσαμε στους δρόμους ,να χαθούν πίσω από κλειστές πόρτες, από καθηγητές εντεταλμένους της ΝΔ και εκπροσώπους φερέφωνα της κυβέρνησης (βλ. ΔΑΠ)!
Η ιστορία έχει δείξει ότι μέσα από συλλογικούς αγώνες μπορούμε να πετυχαίνουμε νίκες. Πέρα από μικροπολιτικές σκοπιμότητες, συνδικαλιστικά τερτίπια και διασπαστικές λογικές.

ΥΓ. Το κείμενο αυτό αφιερώνεται εξαιρετικά σε όσους προπαγανδίζουν την απουσία της ΑΡΕΝΑ από την καθημερινότητα των φοιτητών θεωρώντας ότι αυτή αφορά σε διανομή usb ,εκδηλώσεις erasmus σε μέρες κινητοποιήσεων για το ασφαλιστικό, στήσιμο ολοήμερων μπουζουκερί στους διαδρόμους της σχολής και διαγωνισμούς πάσης φύσεως .
ΥΓ1. Επειδή ειδήσεις…γιοκ, δυο λόγια για μια μαζικότατη πορεία, ηχηρή απάντηση των εργαζομένων και των μελλοντικά ανασφάλιστων φοιτητών απέναντι στην ασφαλιστική απορρύθμιση-έκτρωμα, που ισοπεδώνει κάθε κοινωνικό κεκτημένο. Μια πορεία που παρά τη μοναχική διαδήλωση του ΠΑΜΕ ,συγκέντρωσε χιλιάδες κόσμου που απαιτούσε την αξιοπρέπεια του στο αύριο ,που ζητούσε ζωή και όχι επιβίωση. Μια πορεία που χτυπήθηκε ΞΑΝΑ από τις δυνάμεις καταστολής που δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να φυλάνε τα αφεντικά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: