Τετάρτη 26 Μαρτίου 2008

"Ιεροσυλία!!! Μιλούν για δημοψήφισμα στο ναό της δημοκρατίας!"

Μέσα: Ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας ωρύεται περί κατάλυσης της κοινοβουλευτικής τάξης ενώ οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης κοιτιούνται με αμηχανία.
Έξω: Σύσσωμη η κοινωνία στους δρόμους διεκδικεί τα ... αυτονόητα, πραγματοποιώντας τα δυναμικότερα συλλαλητήρια και τις μαζικότερες απεργίες των τελευταίων χρόνων.
Μα τι γίνεται;;; Η κυβέρνηση, που κάνοντας ένα βήμα παραπέρα στην απορρυθμιστική της πολιτική ετοιμάζεται να καταλύσει κάθε έννοια κοινωνικού κεκτημένου στον ασφαλιστικό τομέα, αποκαλεί ιεροσυλία προς την κοινοβουλευτική δημοκρατία την πρόταση της αντιπολίτευσης για δημοψήφισμα.
Κι όμως, το σύνταγμα προβλέπει πως νομοθετικά μέτρα που επισύρουν την αντίθεση της κοινωνικής πλειοψηφίας (κοιτάξτε επιτέλους έξω από το παράθυρο!!! ) μπορούν και, καθ’ ημάς, πρέπει να παραπέμπονται σε μια τέτοια διαδικασία η οποία αποτελεί και το τελευταίο κοινωνικό ανάχωμα απέναντι σε ανάλογες αντιλαϊκές πολιτικές.
Διατυπώνεται λοιπόν το επιχείρημα πως δεν είναι δυνατόν ένα νομοθέτημα όπως το ασφαλιστικό,με τις δεκάδες υποπεριπτώσεις να τεθεί σε δημοψηφισματικού χαρακτήρα κάλπη καθώς δεν γίνεται να απαντηθεί με ένα ‘’ναι’’ ή ένα ‘’όχι’’.
Ίσως το επιχείρημα αυτό να είχε βάση αν οι ενστάσεις αφορούσαν σε κάποια μόνο τμήματα του νομοσχεδίου. Εδώ όμως πρόκειται για τη γενική κατεύθυνση,για την ίδια του τη φιλοσοφία.Επ’ αυτού διατυπώνεται η μείζων αντίδραση από τους πολίτες.Κι αυτό,ναι,μπορεί να απαντηθεί με ένα ‘’ναι’’ ή με ένα ‘’όχι’’.
Μέσα από το αίτημα για δημοψήφισμα διαφαίνεται όχι μόνο η αντίθεση του κόσμου στο νομοσχέδιο αλλά και η επιθυμία του να εκφράσει και να αποστείλει μηνύματα εν γένει έναντια στις κυβερνητικές διαθέσεις. Περικλείεται, ακόμη , η επιθυμία του να έχει λόγο αμεσοδημοκρατικά για ζητήματα που αφορούν την καθημερινή του ζωή .
Κλείνοντας , τέτοιες πολιτικές νεοφιλελεύθερου χαρακτήρα οι οποίες στερούν από τους εργαζομένους βασικά και θεμελιώδη δικαιώματα όπως αυτό της ασφάλισης και παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης (ιδίως στους νέους) αφήνοντας ανέγγυχτες την εισφοροδιαφυγή και την αυθαιρεσία της εργοδοσίας δεν μπορούν παρά να είναι απορριπτέες. Γι ’αυτό και τέτοιες ‘’μεταρρυθμίσεις θα καταρρεύσουν ή μέσω δημοψηφίσματος ή στους δρόμους!

Δεν υπάρχουν σχόλια: