Τετάρτη 7 Μαΐου 2008

Αφισοκολλώντας την πρυτανεία…

Τελικά η εκπαιδευτική αναδιάρθρωση δεν έχει πεθάνει ακόμα. Ο νέος πρύτανης συνεχίζοντας στο «λαμπρό» δρόμο του προκατόχου του, προσπαθεί να εφαρμόσει πιστά τα σχέδια της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για τα Πανεπιστήμια.

Στη προσπάθεια του αυτή έχει υιοθετήσει μεθόδους οι οποίες μόνο ως δημοκρατικές δεν μπορούν να χαρακτηριστούν. Η τελευταία εξ αυτών ήταν η «απαγωγή» των ταμπλό των παρατάξεων και των σχημάτων μέσα στο Πάσχα με την απουσία των φοιτητών. Οι πρυτανικές αρχές στην προσπάθεια τους να δικαιολογήσουν την αυθαίρετη και αυταρχική ενέργεια τους προέβαλαν αρχικά το ψευδές επιχείρημα ότι αυτή πραγματοποιήθηκε ύστερα από απόφαση της Συγκλήτου. Όταν το επιχείρημα αυτό αποδείχθηκε έωλο, πραγματοποιήθηκε έκτακτη Σύγκλητος προκειμένου να διορθωθούν τα κακώς κείμενα. Παρ’ όλα αυτά και σ’ αυτή τη Σύγκλητο ο πρύτανης φάνηκε αδιάλλακτος απέναντι στις προτάσεις των φοιτητών αρνούμενος να παραδώσει τα ταμπλό στις φοιτητικές παρατάξεις προβάλλοντας το επιχείρημα ότι αποτελούν κίνδυνο για τους φοιτητές σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Όμως ο κ. Πραστάκος αγνοεί ότι στην πραγματικότητα σ’ ένα κτίριο περιορισμένης χωρητικότητας φοιτούν περισσότεροι από 8.000 φοιτητές και ότι δεν υπάρχει σύστημα πυρασφάλειας.

Η ενέργεια αυτή του πρύτανη δεν μπορεί να ιδωθεί αποκομμένη από το σύνολο των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων που προωθούνται στα ελληνικά πανεπιστήμια, καθώς με αυτό τον τρόπο δεν πλήττεται μόνο ο φοιτητικός συνδικαλισμός αλλά καταστρατηγείται η ίδια η έννοια του ασύλου και η ελεύθερη έκφραση ιδεών και πρακτικών την οποία αυτό πρεσβεύει. Γίνεται ακόμα προσπάθεια στην κατεύθυνση της πειθάρχησης του φοιτητικού συλλόγου και απαξίωσης των συλλογικών οργάνων και της λειτουργίας τους. Οι πρακτικές αυτές αποσκοπούν στην εμπέδωση του νόμου πλαισίου και της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης στο σύνολό της εντός του πανεπιστημίου με έμμεσο τρόπο αφού έχει αποτύχει η εφαρμογή του με την αντίσταση των φοιτητών. Οι υπαίτιοι αυτών των λογικών και των πρακτικών θα συναντήσουν την σθεναρή και αποφασιστική αντίδραση του συνόλου της φοιτητικής κοινότητας η οποία με την ενωτική της δράση και πέρα από πρακτικές διασπαστικές θα αποτρέψει για άλλη μια φορά την επίθεση που δέχεται το ελληνικό πανεπιστήμιο.

Η Α.Ρ.ΕΝ.Α. ζητά την άμεση επιστροφή των «απαχθέντων» ταμπλό. Τα ταμπλό είναι χώρος έκφρασης της πολιτικής μας αντίληψης και δεν πρόκειται να τα χαρίσουμε πουθενά και σε κανέναν. Βεβαίως σε καμία περίπτωση δε λέμε πως παραγνωρίζουμε ότι η κατάσταση, κυρίως στις γραμματείες, ήταν προβληματική από τα πολλά ταμπλό και γενικά θα θέλαμε να ακούσουμε τη γνώμη και των υπολοίπων μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας πάνω σε αυτό. Όμως δεν πρόκειται να δεχθούμε τον εκβιασμό του πρύτανη και τις πιέσεις της αυταρχικής συμπεριφοράς του. Να επιστραφούν τα ταμπλό και ο φοιτητικός σύλλογος θα φροντίσει για αναδιάταξη των ταμπλό.

Η Α.Ρ.ΕΝ.Α. επιλέγει τον ενωτικό τρόπο δράσης σε οποιαδήποτε αντιδραστική μεταρρύθμιση και σε όποια λογική μας επιβάλλουν για μια στείρα γνώση

Μέσα σε μια σχολή που μας πνίγει διαλέγουμε τον δρόμο της αμφισβήτησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: